Zo maak je een geweldige achtergrond

Een leeg doek kan behoorlijk spannend zijn. Heb je geen smeerdoeken dan heb ik nog een ander idee voor je waardoor je je nieuwe mixed media project niet hoeft te starten op een leeg doek.

Marmertekening

Je bent vast wel eens marmer tegengekomen – een trap, tegels of een beeld dat ergens stond. Marmer is een natuursteen en heeft een bepaalde ‘tekening’. Heb je wel eens gemarmerde cake gegeten? Daar zit geen marmer in natuurlijk, maar het patroon/ de tekening in de cake lijkt op marmer.

Dit heb je nodig

Een marmer patroon is vaak prachtig. En het goede nieuws is dat je die mooie patronen vrij gemakkelijk als achtergrond op je doek kunt krijgen. Wat heb je nodig: scheerschuim, aluminium folie, verf, een stukje karton en je lege schildersdoek.

Loslaten

Op het marmeren heb je weinig invloed. Je kunt het effect sturen met de keuze voor kleuren en de intensiteit ervan, maar hoe het patroon gaat/ hoe de lijnen lopen en in elkaar overgaan dat is afwachten. Een goede oefeningen in in loslaten dus. Laat het maar gebeuren. En ontspan er een beetje bij!

Zo maak je een gemarmerde achtergrond op canvas

Leg folie op tafel en spuit er een flinke hoeveelheid scheerschuim op. Verspreid dan enkele kleuren door het schuim. Dit kan acrylverf zijn maar ook ecoline! Roer de kleuren doorelkaar met een stokje – niet tot het een bruine pap is maar geef bijvoorbeeld sierlijke cirkels mee in je roeren. Leg je lege doek op het gekleurde scheerschuim en druk aan. Even laten rusten en na 15 seconden er weer af halen. is je canvas geweest dan kun je een tweede en derde ronde marmeren met papier. Daar kun je later nog moois mee maken!

Schraap met een stukje karton het schuim van je doek af. Tadaaa! Op je doek heb je een prachtig marmereffect van kleuren. Een ideaal startpunt voor een abstract mixed media werk!

Ik wens je veel plezier met het marmeren van je schildersdoeken!

Meer filmpjes vind je op mijn youtubekanaal!

Delen mag!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *